آیا شکر واقعا برای مغز شما سمی است؟
نکات کلیدی
- شکر کلید عملکرد مغز است، اما نقش آن در سلامتی متفاوت است.
- قندهای اضافه شده ممکن است به مرور زمان به سلامت مغز آسیب برساند و به سکته مغزی و زوال عقل مرتبط شود
- علاوه بر یک رژیم غذایی سالم، خواب، ورزش و کاهش استرس ممکن است پیوند مغز و قند را تثبیت کند
تقریباً مطمئناً انواع مختلفی از این ایده را شنیده اید که شکر سمی، کشنده یا بدترین چیز ممکن برای سلامت کلی و بالقوه مغز شما است. در حقیقت، شکر کلید عملکرد مغز سالم است، اما نکته مهمی وجود دارد که ارزش درک ما را دارد.
اولین چیزی که باید درک کرد، تمایز بین قند خون و قند رژیم غذایی است. اگرچه همپوشانی دارند، اما یکسان نیستند. قند رژیمی شامل مولکول هایی مانند ساکارز، فروکتوز و لاکتوز است که به طور طبیعی در غذاها وجود دارد و همچنین قندهای افزوده شده که در موادی مانند شربت، آب نیشیر، کنسانتره آب میوه و غیره متمرکز شده اند. قند خون اندازه گیری سطح گلوکز خون است که می تواند به طور قابل توجهی تحت تأثیر قند رژیم غذایی و کلی رژیم غذایی، و همچنین متغیرهایی مانند ورزش، کیفیت خواب، استرس, هورمون و داروها می پردازد.
قند رژیمی چگونه بر سلامت مغز تأثیر می گذارد؟
وقتی یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات های سریع هضم یا قندهای افزوده شده می خوریم، سطح قند خون بیشتر از زمانی است که یک سبزی غنی از فیبر یا یک تکه گوشت مصرف کنیم. این مفهوم شاخص گلیسمی است، و یکی از راه هایی است که قند رژیم غذایی با قند خون مرتبط می شود. با این حال، برای اکثر مردم، هر وعده غذایی فردی (حتی اگر مملو از شکر اضافه شده باشد) بعید است که تأثیر زیادی بر سلامت یا عملکرد مغز داشته باشد. در عوض، الگوهای رژیم غذایی مصرف شده در دوره های طولانی تری که سرشار از قندهای افزوده هستند ممکن است برای سلامت مغز خطرناک باشد. به ویژه، قندهای افزوده شده به شکل نوشیدنیهای شیرین شده با شکر به سکته مغزی مرتبط شده است. یک href=”https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032718315040″>افسردگی و زوال عقل. غذاهای دارای قند افزوده نیز جزء کلیدی “رژیم غذایی غربی” فوق فرآوری شده هستند که به خطر بالاتر برای زوال عقل، و اخیراً مشخص شده است که چندین جنبه از عملکرد مغز را در حیوانات.
چگونه قند خون بر سلامت مغز تأثیر می گذارد؟
به غیر از کسانی که از رژیم غذایی کم کربوهیدرات بسیار محدود استفاده می کنند/رژیم غذایی کتوژنیک یا کسانی که در حال روزه داری هستند، مغز اکثر مردم عمدتاً از گلوکز کار می کند. تحقیقات نشان میدهد که با افزایش سن، مغز ما ممکن است مشکل بیشتری برای دسترسی به این سوخت داشته باشد. این حتی در بیماری آلزایمر تلفظ می شود که گاهی اوقات به این دلیل به آن “دیابت نوع 3” می گویند. شرایط مرتبط با تنظیم ضعیف قند خون با خطر بالاتر بیماری های مغزی مرتبط است. برای مثال، دیابت نوع 2 ممکن است خطر زوال عقل را با 60%، و حتی مقاومت به انسولین اکنون مرتبط به بدتر شناخت. شرایط قند خون بسیار بالا و بسیار پایین برای مغز ما خطرناک است و می آموزیم که تنوع بیش از حد بین بالا و پایین نیز ممکن است یک مشکل باشد.
برخی از مکانیسم های اتصال چیست؟
هم قند افزوده زیاد در رژیم غذایی و هم قند خون بالا یا متغیر از طریق فرآیندهایی مانند مقاومت به انسولین (که ممکن است دسترسی مغز ما به گلوکز را سختتر کند) و همچنین التهاب که در طول زمان باعث میشود با پیامدهای بدتر مغز مرتبط باشد. با خطر بالاتر ابتلا به شرایطی مانند افسردگی و همچنین زوال عقل. از نظر مکانیکی، سطوح بالای قند خون ممکن است منجر به ایجاد محصولات نهایی گلیکوزیشن پیشرفته (AGE) شود که استرس اکسیداتیو که باعث التهاب می شود.
شکر اضافه شده در رژیم غذایی نیز به توسعه سلولهای چربی بیش از حد متورم کمک میکند، که همچنین اعتقاد بر این است که التهاب بیشتری در بدن ایجاد میکند که ممکن است به مغز آسیب برساند. یک نکته مهم در اینجا این است که فروکتوز، که یک قند رژیمی است که به طور طبیعی در میوه ها یافت می شود. و یکی از اجزای رایج قندهای افزوده شده در غذاها و نوشیدنیها، مانند گلوکز قند خون را افزایش نمیدهد، اما ممکن است از طریق التهاب نیز اثرات مضر طولانیمدتی بر عملکرد مغز داشته باشد.
در مورد این اطلاعات چه کاری باید انجام دهیم؟
چگونه این اطلاعات را در درک بهتر قند و مغز ادغام کنیم؟ در سطح پایه، برای اکثر مردم، تحقیقات نشان میدهد که حفظ قند خون نسبتاً ثابت یک استراتژی عالی برای محافظت از سلامت مغز است. در مورد مکانیسمها، زیرمجموعههای جمعیتهای منحصربهفرد (مثلاً دیابت نوع 1) چیزهای زیادی میتوان گفت، اما برای بیشتر افراد، ورزش منظم، رژیم غذایی غنی از غذاهای کم فرآوریشده با مقدار زیادی فیبر، کاهش استرس و خواب خوب کلیدی است. وقتی صحبت از شکر رژیمی به میان می آید، تقریباً همه از پرهیز از شکر اضافه شده در رژیم غذایی خود و از حداقل رساندن مصرف غذاهایی که به سرعت به قند قابل هضم تبدیل می شوند (نان سفید، کلوچه، آب نبات و غیره) سود می برند.
- رویکردهای سالم برای رژیم گرفتن چیست؟
- تست سبک زندگی سالم ما را انجام دهید
- یک متخصص بهداشت پیدا کنید
منبع: گروه تحریریه و ترجمه چه خبر